Despre noi
In ultimii ani tendinta de a adopta un stil de viata sanatos si echilibrat prin consumarea de alimente ecologice (bio) si traditionale a crescut considerabil in randul oamenilor; ca raspuns la aceasta cerere am inceput, creat si dezvoltat AgriBIO Caba SRL, in incercarea de a contribui si la punerea in valoare a zonei si a comunitatii locale.
Comuna Spulber este situata in partea nord-estica a Subcarpatilor de Curbura, la o altitudine de 491 metri fata de nivelul marii, pe cursul superior la raului Zabala, intr-un cadru natural inedit. Are aproximativ 1500 locuitori si este penultima comuna din zona locuita, in amonte invecinandu-se cu localitatea Nereju.
Dupa comuna Nereju incep muntii Vrancei (acoperiti in proportie de 80% de paduri), care cuprind aria protejata Caldarile Zabalei (situata la jumatatea distantei intre Ecuator si Polul Nord), Lacul fara nume etc.
Natura este intr-o forma mai putin atinsa decat in alte parti ale tarii (zona are potential turistic nevalorificat), deoarece comuna nu a fost cooperativizata, motiv pentru care a ramas printre putinele localitati din tara in care traditiile si obiceiurile sunt la fel de vii ca pe vremea stramosilor.
Localitatea Spulber se afla la o distanta de 79 km de municipiul Focsani, resedinta judetului Vrancea, legatura rutiera fiind asigurata de drumul judetean 205D. Are o suprafata de 4450 ha, din care aproximativ 1200 ha reprezinta terenuri agricole si ocupate de constructii, restul fiind suprafete impadurite, pasuni si fanete naturale.
Locuitori sunt oameni harnici, ocupatiile principale fiind: agricultura montana, cresterea animalelor, pomicultura (zona se remarca printr-un mare numar de nuci), exploatarea si prelucrarea primara a lemnului, albinaritul etc.
In cele peste 600 de gospodarii, locuitorii cultiva si suprafete mici cu zmeura de gradina, capsuni, coacaze, dar numai pentru consumul propriu. Au conditii favorabile si cresc spontan: catina, paducelul, macesul, alunul, cornul, socul, precum si o diversitate de plante medicinale.
Durata anuala de stralucire a Soarelui este de 2081 ore, mai mare in lunile mai-septembrie (aproximativ 200 ore/luna) si mai redusa in lunile noiembrie-aprilie (sub 100 ore/luna).
Studiul agrochimic realizat la cererea mea de catre Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice Vrancea in iulie 2010, concluzioneaza ca „pH-ul moderat acid (5,5), temperaturile medii anuale de 8,5 grade Celsius, precipitatiile medii anuale de 670 mm, cat si textura solului (lutoasa, lutoargiloasa) sunt favorabile pentru cultura afinului.“